Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések

 

Melyik a legnyereségesebb és a legveszteségesebb bank Magyarországon? Melyik biztosító bánik a legjobban a tulajdonosok pénzével? Melyik bank keres arányosan a legtöbbet a kamatokon, és melyik a leghatékonyabban működő pénzintézet? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által a közelmúltban kiadott Aranykönyv adatait áttekintjük. Cikkünkben a részvénytársasági hitelintézetek (bankok) és a biztosítók 2011-es rangsorát magyar számviteli szabályok szerint (nem konszolidáltan) mutatjuk be néhány szempont szerint. 

 


Talán nem meglepetés, hogy 2011-ben is az OTP Bank lett a legnagyobb nyereséggel működő bank 136,6 milliárd forintos adózott eredményével. A dobogón találjuk még az UniCredit és a Magyar Cetelem Bankot. Utóbbi azért meglepetés, mert nem nagybankról van szó. A részvénytársasági hitelintézetek összességében az auditált adatok alapján 282,5 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el, ami negatív rekordnak számít. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések


Szép számmal találunk azonban veszteséges bankokat a legnagyobbak között is, sőt, 100 milliárd forint feletti veszteségre is akad két példa. Minden idők legrosszabb esztendeje volt ez a magyarországi Erste Banknak, az MKB pedig lényegében megismételte a 2010-es év nagyon rossz teljesítményét. Rajtuk kívül a Raiffeisen és a CIB is negatív rekorderek között található. Nem szabad elfelejteni, hogy a végtörlesztési veszteségek döntő részét tavaly számolták el a bankok. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések


Ha a méretet mérlegfőösszegben nézzük (márpedig ez a legjobb mutató erre), akkor az OTP, az Erste és a K&H Bank tekinthető a legnagyobbnak Magyarországon a 2011. végi adatok alapján. Az OTP a maga 6700 milliárd forintos mérlegfőösszegével kétszer akkora, mint a második helyezett Erste Bank. A részvénytársasági hitelintézetek összesített mérlegfőösszege 30 560 milliárd forint volt. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések


Az abszolút sorrend mellett nem árt a tőkearányos nyereséget (ROE) is figyelembe venni. Ez alapján a legnyereségesebb szereplő az OTP Lakástakarékpénztár volt 91,1%-os megtérülésével, ám a Magyar Cetelem Bank 47,8%-os ROE-ja is figyelemre méltó. A nagybankok között az OTP teljesített a legjobban. A listára tekintve feltűnő a lakás-takarékpénztárak és az OTP-leánycégek jó teljesítménye. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések


Eszközarányosan (ROA) kicsit más a kép, hiszen a Magyar Cetelem Bank, az MV Zrt. és a Banif Plus áll az élen. A ROE és a ROA számítása során egyaránt a 2010. és 2011. év végi állományadatokból számított átlagot vettük figyelembe, így a számok némileg eltérhetnek a bankok által közölt pontosabb számoktól. 

Az eredményesség szempontjából egy banknál rendkívül fontos tényező a kamatkülönbözet (kamatmarzs), vagyis a kamatbevételek és kamatráfordítások különbsége az átlagos eszközállomány arányában. Az élen elsősorban fogyasztási hitelezéssel foglalkozó társaságokat találunk, ami a fogyasztási hitelek magasabb átlagkamata miatt nem véletlen. Ebben is kiemelkedik a Magyar Cetelem Bank 23,1%-os eszközarányos kamatmarzsával. 

A bevételek mellett a bank működésének hatékonyságát jelzi az általános igazgatási költségek szintje is. Az eszközök arányában a Takarékbank teljesített e téren a legrosszabbul, de a Merkantil és az Erste Bank tekintetében is további költségcsökkentési mozgástérre utalnak az adatok. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések


Biztosítók 

A biztosítóknál az a két szereplő áll az első helyen eredményességben, amely a díjbevételek tekintetében is maga mögött tudhatja a piacot. Az Allianz tavaly a magyar számviteli szabályok szerint 15,1 milliárd forint nettó eredményt ért el, a második pedig a Generali-Providencia 4,9 milliárd forinttal. A harmadik az Aegon Magyarország 2,2 milliárd forinttal. A biztosítók tavaly összességében jobban teljesítettek a bankoknál, hiszen 16,8 milliárd forint összesített nettó eredményt értek el. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések


A tőzsdei befektetők bánatára a CIG Pannónia továbbra is a legnagyobb veszteséggel küzdő biztosító a magyar piacon, hiszen tavaly 4,7 milliárd forintos mínuszt könyvelt el. Nem volt jó éve az ING Biztosítónak sem, hiszen 3,6 milliárd forintot bukott. Az Uniqa Biztosító sem lehet elégedett tavalyi 1,9 milliárd forintos veszteségével. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések


A tőkearányos megtérülés szempontjából szintén az Allianz áll az első helyen 30,7%-os ROE-jával. A K&H Biztosító is szépen teljesített 25,4%-kal, és a kockázati életbiztosítások jó megtérülésére utal az ezekkel foglalkozó Grawe harmadik helye. 

Íme a bankok és biztosítók rangsora - Vannak meglepetések

 

Forrás Portfolio

Előnyök

  • Biztosítók egy helyen licitálnak Önért
  • Díjmentes ügyintézés
  • Szakértői segítség a biztosítás kiválasztásában
  • Legkedvezőbb díj elérése árlejtéses licit használatával
  • Gyorsabb, egyszerűbb, költséghatékonyabb, mint a hagyományos megoldás

Magunkról

Az 1.BIZTOSÍTÁSLICIT megalapításával célunk az volt, hogy ügyfeleink biztosításaikat a magyar piacon eddig nem ismert különlegesen hatékony módon intézhessék... Tovább

Csatlakozz hozzánk